2.2.1.
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Geliştirme
Sürdürülebilirlik, tasarımdan üretime, hammadde tedariğinden lojistiğe her alanda sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarının firma yönetimine entegrasyonu ile mümkün olur. Bu süreçte her bir faaliyetin planlanması, uygulanması ve denetlenmesi ile risk yönetiminin yapılmasına bütüncül bir bakış ve yaklaşım gerektirir.
Sürdürülebilirlik Beyanında 3 Temel Adım!
Sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmak isteyen firmaların, bu dönüşümü başarıyla tamamlamak için aşağıdaki adımları, tedarik zincirinin tüm süreçlerinde takip etmesi beklenmektedir:
-
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Planlaması: İlk adım olarak, AYM düzenlemeleri ışığında, sürdürülebilir tedarik zincirine entegre edilecek yeni yaklaşımların ve ilkelerin benimsenmesi ve bu yaklaşım ve ilkelerin firmanın genel anlamda yönetim süreçleri ve faaliyetlerine nasıl entegre edileceğine dair bir planlama yapılması gösterilebilir. Zira, geleneksel tedarik zinciri için önemli bir dönüşüm öngören AYM kapsamındaki yasal düzenlemeler, hazır giyim ürünü daha tasarım aşamasındayken dahi uyulması gereken kurallar ve ilkeler ile ürünün satışından sonrasında da üreticinin kendi koşullarına göre özgün bir yaklaşım geliştirmesini gerektiren mevzuat-politika belgeleri bütünü olarak karşımıza çıkmaktadır.
-
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi: İkinci adım olarak ise planlanan sürdürülebilir tedarik zincirini yönetirken, yine AYM düzenlemeleri ışığında öngörülen koşullara uyum sağlayacak yöntem ve araçların geliştirilmesidir. Sürdürülebilir tedarik zinciri, raporlama ve izlenebilirlik odağında, firmaların her faaliyetinin gerçekten sürdürülebilir olduğunu yani döneme ait sertifikalar ile belgelendirmesini ve tüm bu yönetim sürecini dijital ve şeffaf bir şekilde yürüttüğünü ise dijital ürün pasaportu gibi araçlarla izlenebilir kılmasını gerektirmektedir.
Sürdürülebilir tedarik zinciri için AYM düzenlemeleri arasındaki en önemli kaynak düzenleme, halen yürürlükte olan AB Eko-tasarım Yönetmeliği ve bu yönetmelik çerçevesinde önümüzdeki 2 yıl içerisinde yürürlüğe girmesine yönelik hazırlığı devam eden Sektörel Eko-Tasarım düzenlemesi olacaktır. Bu düzenlemenin getirdiği ilkeler, tedarik zincirinin planlaması ve yönetilmesi sürecinde firmaların faaliyetlerini etkileyecektir.
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Planlaması için;
"Sürdürülebilir Eko-Tasarım Kriterleri" çerçevesinde Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Yol Haritası Geliştirme
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi için;
Alıcılarla - tüketicilerle, "Sürdürülebilirlik Raporlaması" ve "İzlenebilirlik" çerçevesinde, sürdürülebilir, döngüsel, ve dijital iş modellerinin geliştirilmesi
Sürdürülebilir tedarik zincirini planlama aşamasında, öncelikle mevcut iş süreçleri, tedarikçiler ve dışardan alınan hizmetler, sertifikalar ve belgeler, yeni geliştirilen, güncellenen ve yürürlüğe giren AYM düzenlemeleri ışığında gözden geçirilmelidir. Sonrasında ihtiyaçlar belirlenerek, kısa, orta ve uzun vadede iyileştirme alanları ve sorumluluklar belirlenerek firmanın sürdürülebilirlik hedefleri & yol haritası ile faaliyetleri uyumlaştırılmalıdır.
Tedarik Zinciri Aşamalarının Planlanması ve Yönetilmesi Süreçlerinde Atılacak Adımlar:
Tedarik zincirlerini dönüştürecek AYM düzenlemelerinin başında Eko-Tasarım Yönetmeliği gelmektedir. Bu yönetmelik ürüne dair sürdürülebilirlik göstergelerini ortaya koyarak aslında dönüşüm adı verilen sürecin temel taşlarını döşemektedir. Bu yönetmeliğe ilave olarak Atık Çerçeve Direktifi, Özen Yükümlülüğü Direktifi gibi düzenlemeler yeni dönem tedarik zincirini şekillendirecek önemli yasal düzenlemelerdir.
|
Geleneksel tedarikçilerin ve dış hizmet sağlayıcıların sürdürülebilirlik olgunluğu, dönüşüm sürecinde de iş birliği yapabilmek için önemlidir. Hazır giyim ürününün sürdürülebilirliği, hammaddenin sürdürülebilirliği ve lojistikte çevresel koşullarla doğrudan ilişkilidir. Tüm bu süreçlerde dönüşümün getirdiği sorumlulukların bilincinde olan ve faaliyetlerine bunu yansıtabilen tedarikçilerle çalışmak önem kazanacaktır.
|
Hangi ürünlerin ne zaman yapılacağı ne kadar üretileceğinin planlaması, üretim süreçlerinin optimize edilmesi üretimde öne çıkan konular olurken, lojistik hizmetlerinin sürdürülebilir tedarikçilerden alınması çok önemli hale gelecektir.
|
AYM düzenlemelerine uyum sürecinde sertifikaların bir taraftan konsolidasyonu, diğer taraftan da dijital araç ve yöntemlerle izlenebilirliği, tedarik zinciri yönetiminde dikkat edilmesi gereken konular arasında olacaktır.
|