scroll
Hazır Giyim Sektöründe Yeşil Üretim

2.4.1.

Hazır Giyim Sektöründe Yeşil Üretim

Hazır giyim sektöründe, üretimde sürdürülebilirlik elde edilmesi ve yeşil üretime geçişte firma dışı tedarik ve-veya firma içi üretim süreçlerinde bütüncül bir yaklaşımla sürdürülebilirlik ilkelerinin hayata geçirilmesi ve kurumsal-ürün bazlı verilerin toplanması, takibi, iyileştirilmesi ve raporlanması süreçlerinde adımlar atılması beklenmektedir.

Sürdürülebilirlik Tedarik Zinciri Oluşturulmasında 4 Temel Adım!

Sürdürülebilir yeşil üretimde, enerji yönetimi, su yönetimi, atık yönetimi ve kimyasal yönetiminde aşağıdaki adımların atılması kritik önem taşımaktadır:

  • İzleme ve Analiz: Firmanın mevcut enerji – su – atık – kimyasal yönetimi için, izleme ve analiz yoluyla sürdürülebilirlik açısından durum tespiti yapılır.
  • Veri Oluşturma: Sürdürülebilir yeşil üretimde verilerin toplanması ve anlamlı bir şekilde raporlanması hayati önem taşımaktadır. Bu sayede firmanın bir taraftan sürdürülebilirlik düzenlemelerine yasal olarak uyumu takip edilir, diğer taraftan da standart ilkeler çerçevesinde sürdürülebilirliğin beyanı mümkün kılınır.
  • İyileştirme – Hedefleme – Beyan: Firmanın, sürdürülebilirlik yol haritası ve sürdürülebilirlik hedeflerine uygun olarak, mevcut enerji – su – atık – kimyasal yönetiminde tespit edilen iyileştirme alanlarına yönelik aksiyon alması ve bunu belirli hedeflere göre yapması ve sonrasında yine yasal düzenlemelere uyumlu şekilde beyanda bulunması beklenir.
  • Faaliyetler İçin Takvimleme: Tüm bu süreçlerde firmanın maliyet analizini titizlikle yapması ve faaliyetleri için gereken maliyet analizi ile yatırım süreçlerini belirleyerek uygun destek modellerini oluşturması gerekir.

Yeşil üretim için enerji – su – atık – kimyasal yönetiminde takip edilecek adımların planlanmasında, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamındaki düzenlemelerin yanı sıra alıcılar ve markalar ile tüketicilerin yaklaşımları da etkili olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, belirli göstergeler için mevzuat kapsamında belirlenecek gösterge değerlerinin ve kısıtlama-yasakların takip edilmesi ve uygulanmasıdır.  

Sürdürülebilir Ürün Tasarlarken Planlama ve Yönetim Süreçlerinde Atılacak Adımlar: 

  • Enerji Verimliliği

Hazır giyim sektöründe enerji kullanımının verimliliği ve yenilenebilir enerjiye geçiş, üretimde en öne çıkan alanlardan biridir. Bu alanda atılacak adımlar, maliyetleri düşürürken, sürdürülebilirliğe katkıda bulunacaktır.  

  • Su Verimliliği

Hammadde üretimi de yapan dikey yönde entegre firmalar için daha fazla ön planda olan su verimliliği konusu, özellikle baskı vb. işlemleri yapan hazır giyim üreticileri için de önemlidir.  

  • Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm

Üretimde çıkan atıkların yönetimi konusunda hazır giyim sektöründe belirgin bir farkındalık bulunmakla birlikte, yeni gelişen yasal düzenlemelere uyuma yönelik yeni uygulamaların yönetimde benimsenmesi gerekecektir.

  • Kimyasal Yönetimi

Kimyasal yönetiminde sürdürülebilir boya ve kimyasalların kullanımı yeşil dönüşüm sürecinde daha fazla gündeme gelmektedir. Hammaddenin yanı sıra baskı işlemleri gibi terbiye işlemlerinde kullanılan kimyasalların da sürdürülebilir olması öne çıkacaktır.  

  • Çevresel Sürdürülebilirlik Sertifikasyonları

Yeşil üretimde sürdürülebilirliğin doğrulanması ve beyan edilmesinde sertifikasyon sistemleri dahil olurken, bu sertifikasyon sistemlerinin küresel tedarik zincirindeki kabul edilirliği önemlidir.