scroll
Hazır Giyim Sektöründe Sosyal Uygunluk ve İnsan Kaynağı

2.6.1.

Hazır Giyim Sektöründe Sosyal Uygunluk ve İnsan Kaynağı

Hazır giyimde sosyal uygunluk konuları tedarik zincirinin küreselleşmesiyle birlikte 20’inci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış ve üretimin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaymasıyla karşılaşılan sorunlara bir yanıt olarak zaman içerisinde gelişmiştir.  

Günümüzde sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlik kapsamında özellikle çevresel etki konuları iç içe geçmiş durumdadır. Temelinde sosyal uygunluk sertifikasyon sistemleri ve markalar & paydaşların bir araya gelerek oluşturdukları girişimler çerçevesinde yönetilen sosyal uygunluk konuları, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki yasal düzenlemelerde firmaların kendi faaliyetlerinin yanı sıra tedarikçilerinin faaliyetleri anlamında da sorumlu olduğu bir alan olarak öne çıkmaktadır.  

Sosyal Uygunluk ve İnsan Kaynağı Alanında 5 Temel Adım!

Firmaların, sosyal uygunluk ve insan kaynağı alanında aşağıdaki adımları atmaları zorunlu olarak beklenmektedir:

  • Çalışan Sağlığı ve Güvenliği: Ulusal mevzuat düzenlemelerinin yanı sıra alıcı ve markaların talepleri doğrultusunda düzenlenen bu alanda, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamındaki yasal düzenlemeler, hem doğrudan tedarikçiler, hem de tedarikçilerin tedarikçileri için geçerlidir.
  • Etik Üretim ve İşçi Hakları: Sürdürülebilirlik yaklaşımı etik üretim ve işçi haklarını da kapsayarak, firmaların bu konuda daha şeffaf ve izlenebilir olmasını içermektedir.

Aşağıdaki adımlar ise, firmaların sürdürülebilirlik yaklaşımı ile sosyal uygunluk alanında yürüttükleri faaliyetleri kolaylaştırmaları için önerilmektedir:

  • Toplumsal Sorumluluk ve Paydaş Yönetimi
  • Sosyal Sorumluluk Projeleri
Firmaların sosyal uygunluk beyanında ve yönetiminde sertifikasyonlar önemli bir yer tutmaktadır:
  • Sosyal Sürdürülebilirlik Sertifikasyonları
Sosyal uygunluk ve insan kaynağı konusunda Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamındaki yasal düzenlemeler AB’deki yerleşik firmalar ve perakendecilere tedarik yapan ülkemizdeki üreticileri de bağlayacak şekilde gelişmektedir. Ülkemizde doğrudan sipariş üzerine ihracat yapan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü firmaları, bu alandaki yaklaşımlara hâkim olmakla birlikte, artık kendi faaliyetlerinin yanı sıra tedarik zincirinde üretim yaptırdıkları alt tedarikçiler için de sosyal uygunluk alanındaki ilke ve yaklaşımların denetlenmesi ve uyumlu hale getirilmesi gerektiğinin bilincinde olmalıdırlar.

Sosyal Uygunluk ve İnsan Kaynağı Yönetiminde Atılacak Adımlar: 

 
Çalışan Sağlığı ve Güvenliği
Çalışan sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuatın uygulanmasının yanı sıra alıcılar ve markalar tarafından talep edilen sosyal uygunluk taleplerinin karşılanması önem taşımaktadır.
Etik Üretim ve İşçi Hakları
Etik üretim ve işçi hakları konusunda şeffaflık ve izlenebilirlik gibi alanların yanı sıra alt tedarikçilerin bu alandaki uyumluluğu öne çıkmaktadır. Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamındaki yasal düzenlemeler, bu anlamda, özen yükümlülüğü (due diligence) başlığında alıcı ve markalar ile perakendecilerin faaliyetlerine odaklanmaktadır.
Toplumsal Sorumluluk ve Paydaş Yönetimi
Sosyal uygunluk alanında paydaşların belirlenerek proaktif bir yaklaşımla iletişim stratejisi belirlenmesi ve uygulanması, firmaların daha verimli ve etkin bir şekilde sosyal uygunluk uygulamalarını yürütmesine katkıda bulunacaktır.
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Sosyal uygunluk alanında sosyal sorumluluk projeleri öncelikle firmanın alandaki yükümlülüklerinin hayata geçirilmesine katkıda bulunacak, fakat daha önemlisi firmanın bilinirliliğini artırarak rakipleri arasında öne çıkmasına vesile olacaktır.
  • Sosyal Etki Yönetim Sistemleri (SEYS)
Alıcı ve markalar ile çeşitli sektörel paydaşlar tarafından geliştirilen girişimler çerçevesinde ve sertifikasyonlar ile düzenlenen bu sistemlere, firmaların etkin bir yaklaşım geliştirerek katılım sağlaması önerilmektedir.
Sosyal Sürdürülebilirlik Sertifikasyonları
Sosyal uygunluk alanındaki sertifikasyonlar ile alıcı ve markalar ile çeşitli sektörel paydaşlar tarafından geliştirilen girişimler hakkında bilgi edinilmesi önerilmektedir.