scroll
Sürdürülebilirlik Uygulamalarının Benimsenmesi

2.1.4.

Sürdürülebilirlik Uygulamalarının Benimsenmesi

Sürdürülebilirlik hedeflerine nasıl ulaşılacağına dair Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Yol Haritası’nda ortaya konulan uygulamaların alanında yetkinliğe kavuşmuş çalışanlar ile hayata geçirilmesi için firmanın titizlikle çalışması gerekmektedir. Bu alanın çıktıları, firmanın elindeki somut sürdürülebilirlik göstergeleri haline gelecektir.
 

Sürdürülebilirlik Uygulamalarının Benimsenmesinde Adımlar:

  • Üretimde Operasyonel Kapasite Geliştirme 

Çevresel kirlilik ve karbon yönetimi, ürün geliştirme, kalite sertifikasyon programları, laboratuvar ve test alanında kapasite gelişimi, ambalajlama-lojistik ve karbon yönetimi gibi alanlarda kapasite geliştirme

  • Altyapıya Yönelik Teknolojik Yatırımlar ve Projeler

Sürdürülebilir tesis için altyapı, yenilenebilir enerji sistemleri, enerji verimliliği ve atık yönetimi gibi alanlarda sürdürülebilir teknoloji yatırımları ve proje geliştirme

  • Dijitalleşme Yatırımlarının Yapılması

Dijital üretim, veri yönetimi, veri güvenliği, izlenebilirlik vb. alanlarda otomasyon, yazılım, donanım ve sistem altyapısı geliştirmeye yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve yatırımların yapılması 



Üretimde Operasyonel Kapasite Geliştirme
Doğrudan Sorumlu Birimler:
✓ Sürdürülebilirlik Birimi
✓ Tasarım ve Üretim
Sürdürülebilirlik, şirket kültürünün temel bir ilkesi haline getirilmelidir. Bu ilke, şirket vizyonuna, misyonuna ve değerlerine açıkça yansıtılmalıdır. Her birim sürdürülebilirlik bakış açısını kendi faaliyet alanı çerçevesinde benimsemelidir. Sürdürülebilir tasarım kavramı özümsenerek üretime doğrudan entegre edilmelidir. Gerek kurumsal gerekse ürün bazında sürdürülebilir uygulamalar tasarlanarak faaliyete geçirilmelidir.
Çevresel Kirlilik ve Karbon Yönetimi
Çevresel kirlilik ve üretimde karbon oluşumu risklerinin tespit edilmesi ve önlem alınması.
Ürün Geliştirme
Sürdürülebilir ürün tasarımı için AR-GE çalışmaları yapılması, yeni malzeme ve üretim üreçlerine geçişin gerçekleştirilmesi.
Kalite Sertifikasyon Programları
ISO 14001, BREEAM, EPD vb. sertifikaların alınması ve yenilenmesi.
Laboratuvar Kapasitesi Gelişimi
Ürüne dair zorunlu testler için firma içi laboratuvar kurulumunun değerlendirilmesi.
Ambalajlama, Lojistik ve Karbon Yönetimi
Lojistikte karbon oluşumu risklerinin tespit edilmesi ve önlem alınması.
Fasikül 4’te bu konu detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.


Altyapıya Yönelik Teknolojik Yatırımlar ve Projeler
Doğrudan Sorumlu Birimler:
✓ Stratejik Planlama
✓ Sürdürülebilirlik Birimi
✓ Tasarım ve Üretim
Sürdürülebilir tasarım ve üretim ile tedarik zinciri kurabilmek için her firmanın kendi ölçeğinde ve koşullarında bir sürdürülebilirlik yol haritası hazırlayarak yatırım yapma ve proje geliştirme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Üretim tesislerinde enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler kullanılmalı ve enerji tüketimi optimize edilmelidir. Atıkların geri dönüşümü ve yeniden kullanımı teşvik edilmeli ve atık miktarı azaltılmalıdır. Su tasarrufu sağlayan teknolojiler kullanılmalı ve su kaynaklarının korunması için çalışmalar yapılmalıdır. Örneğin, enerji maliyetlerini düşürmek ve karbon ayak izini azaltmak için güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır. Enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler ve ekipmanlar satın alınmalı ve mevcut binalarda enerji verimliliği çalışmaları yapılmalıdır. Atıkların geri dönüşümü ve yeniden kullanımı için gerekli altyapı ve sistemler kurulmalıdır.
Yeşil Binalar ve Altyapı
Binaların enerji verimliliğini artırmak için yapılan yenileme çalışmaları, sürdürülebilir altyapı yatırımları.
Yeni Bina Yatırımı ve Taşınma
Gerekli durumlarda yeni, daha sürdürülebilir bir binaya taşınmanın değerlendirilmesi.
Yenilenebilir Enerji Sistemleri
Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş için gerekli ekipmanın sağlanması ve kurulumun yapılması.
Enerji Verimliliği Projeleri
Aydınlatma sistemleri, ısıtma-soğutma sistemleri gibi alanlarda enerji verimliliğini artırmak için yapılan yatırımların değerlendirilmesi.
Atık Yönetimi
Yeni atık yönetim sistemleri kurulumu, geri dönüşüm tesislerine yatırım, atık bertaraf altyapısının sağlanması.

Dijitalleşme Yatırımlarının Yapılması
Doğrudan Sorumlu Birimler:
✓ Stratejik Planlama
✓ Sürdürülebilirlik Birimi
✓ İnsan Kaynakları
Hazır giyimde sürdürülebilirliğin önemli bir bileşenini dijitalleşme oluşturmaktadır. Dijitalleşme ile firmalar, dijital tasarım ve prototipleme yaparak hız ve esneklik kazanmakla beaber maliyette tasarruf sağlayabilirler.
Sürdürülebilirlik mevzuatı açısından ise izlenebilirlik, dijital ürün pasaportu gibi yeni kavramlara ve teknolojilere yatırım yaparak tedarik zinciri dijitalleştirilebilir ve rekabette bir adım öne geçilebilir.
Üretimde Dijitalleşme
Dijital üretime yönelik yazılım - donanım - sistem - otomasyon yatırımlarının yapılması.
Veri Yönetiminde Dijitalleşme
Veri toplanmasına ilişkin altyapı geliştirme yatırımlarının yapılması, dijital altyapı ve veri güvenliğinin sağlanması.
Tedarik Zincirinde Dijitalleşme
İzlenebilirlik (Dijital Ürün Pasaportu vb.) ve takibe yönelik yazılım-donanım-sistem- otomasyon yatırımlarının yapılması.